Abator pui 6000 capete/h

HORECO realizează o instalație frigorifică cu agenți frigorifici naturali (NH3 si CO2) la abatorul OPREA AVICOM

Plecând de la noile reglementări legislative și din dorința de a avea o instalație frigorifica eficienta energetic si in pas cu evoluția tehnologica, S.C. Oprea Avicom S.R.L. a decis implementarea unei soluții care folosește agenți frigorifici naturali

„SC OPREA AVICOM SRL” este o companie in care calitatea produselor asigurata si prin integrarea soluțiilor moderne in procesul de producție reprezintă rețeta succesului, principiu aplicat atât in cazul utilajelor tehnologice de producție cât si în cazul instalațiilor frigorifice.

În urma unei analize atente, în care specialiștii HORECO ne-au prezentat mai multe soluții împreună cu avantajele si dezavantajele acestora, am decis că soluția prezentata, pe scurt, in cele ce urmează, reprezintă cea mai potrivită alegere care sa satisfacă nevoile noastre. Datorită echipei HORECO, formata din profesioniști, am reușit punerea in funcțiune a instalației conform termenului convenit contractual si finalizarea proiectului la un nivel înalt de calitate.“

Emanuel Oprea,

Director Executiv

SC OPREA AVICOM SRL

Specialiștii Horeco împreună cu reprezentanții Oprea Avicom au stabilit soluția optima pentru instalația frigorifica ce urma sa deservească noul abator cu capacitate de 6000 capete pe ora. Au fost studiate mai multe soluții tehnice care se pretau acestei investiții și anume:

  • Amoniac (NH3) pompat
  • Freon (HFC) cu expansiune directă (DX)
  • Chiller cu freon (HFC)
  • Dioxid de carbon (CO2) în regim transcritic cu expansiune directa (DX)
  • Chiller cu NH3 si agent intermediar glicol in cascada cu CO 2 DX pentru spatiile cu temperaturi negative

În urma unei analize temeinice, atât din punct de vedere tehnic cât și din punct de vedere comercial, soluția tehnica aleasă a fost instalația frigorifică NH3/glicol/CO2: chiller cu amoniac (echipat cu condensator evaporativ BAC) si agent intermediar propilen-glicol 35% pentru răcirea spațiilor cu temperaturi pozitive (refrigerare) si asigurarea condensării in regim subcritic a centralei frigorifice cu CO2 pentru spatiile de congelare. Criteriile care au motivat decizia sunt:

  • Costul investiției
  • Eficiența energetică anuală
  • Restricții viitoare date de evoluția legislației pentru protecția mediului
  • Recuperare de căldură cu capacitate ridicata
  • Costul cu operarea instalației pe o perioadă de 20 ani
  • Disponibilitatea pieselor de schimb

Instalația frigorifica „state of the art” proiectata, executata si pusa in funcțiune de echipa HORECO are următorii parametri:

  • l Capacitate frigorifică refrigerare ~ 1.100 kW (glicol cu temperatura de -10°C)
  • l Capacitate frigorifică congelare ~ 300 kW (vaporizare la -40°C)
  • l Capacitate recuperare de căldură > 300 kW

Pentru reducerea la minim a consumului de energie am implementat pentru spatiile de refrigerare soluția de degivrare cu glicol cald provenit din recuperarea de căldură. Restul energiei recuperate de la instalația frigorifica este folosita pentru preîncălzirea apei utilizata in procesele tehnologice de abatorizare.

În zonele de procesare am avut în vedere ca personalul operant să nu fie deranjat de curentul de aer rece și am oferit răcitoare de aer echipate cu tubulatura textila.

Gândind proiectul pentru fiabilitate pe termen lung întreg circuitul de glicol a fost realizat din otel inoxidabil iar instalația cu CO2 , care funcționează cu presiune mai mare (52 bar) decât cele cu NH 3 sau freon, a fost realizata cu țevi din aliaj CuFe (marca K65) si otel inox care rezista la presiuni de 80 bar.

Automatizarea instalației este realizată cu ajutorul unui PLC Siemens iar supervizarea in timp real se bazează pe un sistem SCADA care permite monitorizarea si operarea de la distanta.

Montajul întregii instalații a fost realizat de către personalul HORECO format din tehnicieni autorizați și certificați.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *